Tilbake til forsiden Hverdagslivet
Er plassen vi snakker om alt. Her er alle velkommen for å ta en prat.
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Noen som vet?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Økonomi/rettigheter
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Becke
Nykomling...
Nykomling...


Registrert: 06.03.2007
Innlegg: 15

InnleggSkrevet: fr. mars 09, 2007 13:34    Emne: Noen som vet? Svar med sitat

I leiligheten der vi egentlig bor, når vi ikke bor hos mora til typen har, er det de siste ukene kommet ekstremt mye sopp/mugg. Vi har prøvd p vaske det vekk, uten at det nytta, brukte da vanlig såpevann. Vi har begge blitt syke av å bo der, derfor vi til slutt flytta bort til mora til typen..

Jeg sendte mld til huseieren for å gi beskjed om dette, og hun skal, i følge exen min, også ha fått beskjed om sopp i vinduet da vi flytta inn. Bodde da sammen med exen min, og var han som sto for å si i fra om slike ting til huseier. Han var nesten 100% sikker på at han hadde sagt fra til henne.

Svaret jeg fikk på meld, etter hun hadde snakka med fagfolk var at det bare var å vaske med klorinvann..

Prata litt med ei venninne som har hatt samme problemene selv, og hun meinte at dette ikke stemte, men at det skulle komme folk for å ta prøver og se at soppen ikke sitter i veggene osv.. og at jeg evt skulle slippe oppsigelsestid, da spesielt siden vi ble syke av å være der.. Nå når jeg ikke bor der hele tiden, merker jeg at jeg blir svimmel og kvalm bare av å være der et par timer..

Noen som vet hvilke rettigheter jeg har opp i dette? Virka ikke helt som at huseier ville la meg flytte før oppsigelsestida var gått ut nemlig.. Men soppen ser egentlig ikke helt ut til å bare kunne vaskes bort.. kan legge ut bilder neste gang jeg er i leiligheten...
_________________
- Becke
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
veronica
Administrator


Registrert: 21.10.2005
Innlegg: 22073
Bosted: Bor i Hønefoss og er en 79 modell :)

InnleggSkrevet: fr. mars 09, 2007 13:52    Emne: Svar med sitat

§ 5-5 - Skade på husrommet

Oppdager leieren skade på husrommet som må utbedres uten opphold, plikter leieren straks å sende melding om det til utleieren. Andre skader på husrommet som oppdages, plikter leieren å sende melding om innen rimelig tid.

Leieren plikter å gjøre det som med rimelighet kan kreves for å avverge økonomisk tap for utleieren som følge av skade som nevnt i første ledd første punktum. Er leieren ikke ansvarlig for skaden, kan leieren kreve erstattet sine forsvarlige utgifter ved tiltaket og en rimelig godtgjørelse for utført arbeid.

§ 5-7 - Leierens krav på grunn av mangler som oppstår i leietiden

Oppfyller ikke utleieren sine plikter etter §§ 5-1 til 5-6 og mangelen ikke beror på forhold på leierens side, kan leieren kreve retting etter § 2-10, avslag i leien etter § 2-11 annet ledd forutsatt at mangelen ikke er ubetydelig, heve leieavtalen etter § 2-12, kreve erstatning etter §§ 2-13 og 2-14, og holde tilbake leie etter § 2-15.

Selv om mangelen beror på forhold på leierens side, plikter utleieren å rette mangelen etter § 2-10. Er leieren ansvarlig for økonomisk tap som følge av skaden, jf. § 5-8, kan utleieren stille som vilkår for retting at leieren erstatter tapet først.

Bestemmelsene i første ledd gjelder tilsvarende dersom tredjemanns rett i husrommet eller bestemmelser i lovgivningen eller offentlig vedtak i medhold av lov er til hinder for den avtalte bruk

§ 2-10 - Krav på retting av mangel

Leieren kan kreve at utleieren for egen regning retter en mangel ved husrommet eller tilbehøret dersom dette kan skje uten en urimelig kostnad eller ulempe for utleieren.

Vil leieren gjøre en mangel gjeldende, har utleieren krav på å få rette mangelen dersom retting kan skje uten vesentlig ulempe for leieren, og leieren heller ikke ellers har særlig grunn til å motsette seg retting.

Retting skal skje innen rimelig tid etter at det er framsatt krav om det.

Oppfyller ikke utleieren sin plikt til å rette mangelen, kan leieren kreve erstattet sine forsvarlige utgifter ved å få mangelen rettet. Medfører rettingen arbeid, kan leieren kreve en rimelig godtgjørelse for det.

§ 2-11 - Avslag i leie


Stilles ikke husrommet til leierens disposisjon til riktig tid, er ikke leieren forpliktet til å betale leie for den tid forsinkelsen varer. Gjelder forsinkelsen bare en del av husrommet, kan leieren kreve et leieavslag for den tiden forsinkelsen varer som svarer til forholdet mellom leieverdien av husrommet og av den forsinkede delen.

I den tid husrommet lider av en mangel, kan leieren kreve avslag i leien slik at forholdet mellom nedsatt og avtalt leie svarer til forholdet mellom husrommets leieverdi i mangelfull og kontraktsmessig stand. Dette gjelder likevel ikke i tiden etter at leieren har avslått et tilbud om retting som leieren pliktet å motta.

§ 2-12 - Heving av leieavtalen

Leieren kan heve leieavtalen dersom forsinkelsen eller mangelen medfører vesentlig mislighold.

Er det klart at det vil inntre mislighold som gir leieren hevingsrett, kan leieren heve allerede før tidspunktet for overlevering. Hevingen kan avverges dersom utleieren straks stiller betryggende sikkerhet for at avtalen vil bli oppfylt.

Leieren kan ikke heve leieavtalen på grunn av forsinkelse etter at husrommet er overtatt, eller på grunn av mangler når disse er rettet etter bestemmelsene i § 2-10.

§ 2-13 - Erstatning

Leieren kan kreve erstatning for tap som følge av forsinkelse eller mangel. Dette gjelder likevel ikke så langt utleieren godtgjør at forsinkelsen eller mangelen skyldes en hindring utenfor utleierens kontroll som utleieren ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å ha unngått eller overvunnet følgene av.

Skyldes forsinkelsen eller mangelen en tredjeperson som utleieren har gitt i oppdrag helt eller delvis å oppfylle leieavtalen, er utleieren fri for ansvar bare om også tredjepersonen ville være fritatt etter regelen i første ledd.

Ansvarsfriheten gjelder så lenge hindringen virker. Faller hindringen bort, kan ansvar gjøres gjeldende dersom utleieren da plikter å oppfylle, men ikke gjør dette.

Reglene i første til tredje ledd omfatter ikke slikt indirekte tap som nevnt i § 2-14 annet ledd.

Leieren kan i alle tilfeller kreve erstatning dersom

a) forsinkelsen, mangelen eller tapet skyldes feil eller forsømmelse fra utleierens side, eller
b) husrommet alt på avtaletiden avvek fra det som er tilsikret fra utleieren.
_________________Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
veronica
Administrator


Registrert: 21.10.2005
Innlegg: 22073
Bosted: Bor i Hønefoss og er en 79 modell :)

InnleggSkrevet: fr. mars 09, 2007 13:55    Emne: Svar med sitat

Sopp er en såpass alvorlig skade, at det er huseiers ansvar mener jeg!
_________________Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
veronica
Administrator


Registrert: 21.10.2005
Innlegg: 22073
Bosted: Bor i Hønefoss og er en 79 modell :)

InnleggSkrevet: fr. mars 09, 2007 13:57    Emne: Svar med sitat

Står mere her: http://www.bolignorge.no/husleielovendel2.shtml
_________________Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Økonomi/rettigheter Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 2 timer
Side 1 av 1

 

Gå til:  
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no